O nama : DMSMZ.hr :
DMSMZ.hr
 
O nama

O nama

Društvo multiple skleroze Međimurske županije je dobrotvorna, nevladina, humanitarna, socijalno-društvena organizacija osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih neuroloških bolesti. Društvo je osnovano u svrhu ostvarivanja radnji i mjera na promicanju liječenja i rehabilitacije, istraživanja i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih neuroloških bolesti. Društvo je osnovano 2002. godine. Članica smo Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske, Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Od ove godine, 2006., Članica smo Europske MS Platforme u Brusselsu (Briselu-Belgija). Osnovali smo stručno-savjetodavni odbor, koji sačinjavaju: neurolog, psiholog, urolog, socijalni radnik i fizioterapeut. Osnovali smo grupu volontera od pokretnih članova Društva, te članova njihovih obitelji.

 

Opširnije informacije o Društvu..

Statut Društva (, 115 Kb)

 

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je bolest središnjeg živčanog sustava, koji se sastoji od dva dijela: mozga i leđne moždine. Većini bolesnika znaci MS-e javljaju se između 20.-te i 45.-te godine života. Bolest se rijetko otkrije u dobi prije 15.-te, a njezin nastup nakon 55.-te godine je izuzetan.

“Multipla skleroza je jedna od sve češćih neuroloških bolesti, koja se javlja iznenada, a pravi uzrok još do danas nije poznat. Većina oboljelih ima smetnje vida, utrnulost, ukočenost i tremor organa za kretanje. Na žalost, pošto još uvijek nije pronađeni adekvatni lijek, bolest često završava teškom invalidnošću. Rijetki oboljeli su sposobni nakon utvrđivanja dijagnoze i dalje biti radno sposobni. Većina oboljelih od MS-e nakon saznanja o samoj bolesti to teško prihvaća, pa se stoga javljaju depresije, a samim time i zatvaranje i izoliranje od društva. Većina oboljelih može očekivati normalno dugi životni vijek, iako vrlo mali dio može podleći bolesti nakon više godina, zbog razvijanja komplikacija, kao što su upala pluća ili kronična upala bubrega s njihovim zatajenjem. ” Klinika za neurologiju KB “Sestre milosrdnice” Zagreb

Ciljevi Društva

 • Promicanje ljudskih prava i djelovanja na izjednačavanju mogućnosti osoba oboljelih od MS-e i srodnih bolesti.
 • Poticanje i iniciranje unapređenja istraživanja, liječenja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od MS-e.
 • Iniciranje i predlaganje nadležnim tijelima mjera za unapređivanje kvalitete života i uloge u društvu oboljelih od MS-e i srodnih bolesti, te njihove pravne i materijalne zaštite.
 • Poticanje i podupiranje osnivanja klubova, odnosno drugih oblika osposobljavanja oboljelih od MS-e i srodnih bolesti, te organiziranog korištenja slobodnog vremena u cilju socijalizacije.
 • Suradnja i udruživanje sa srodnim Udrugama ili Društvima, te uključivanje u međunarodne srodne organizacije.

Djelatnosti Društva

 • Okupljanje pokretnih i nepokretnih članova, te članova njihovih obitelji.
 • Obilazak ipomoć nepokretnim i teško pokretnim članovima, uz sudjelovanje volontera, fizioterapeuta i socijalnog radnika.
 • Kontinuirano provođenje projekata i programa financiranih od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, te dijelom od lokalne i regionalne samouprave i donacija.
 • Kontakt s liječnicima opće medicine, zdravstvenim ustanovama i centrima za rehabilitaciju, radi što kvalitetnijeg liječenja i rehabilitacije.
 • Aktivno sudjelovanje na svim simpozijima u organizaciji Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske i Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.
 • Jednom tjedno kroz kreativne radionice organiziramo druženja svih članova Društva, kako bismo im pomogli da se što više uključe u život zajednice, prema svojim mogućnostima i sklonostima.
 • Informiranje članova Društva i građanstva o pravima, obavezama, povlasticama i radu Društva.

| vrh

Najnovije vijesti

2017/3/23 22:52:00 - kadoWbNZAnyKkyuS - 2017/3/23 22:51:59 - zdnLbUSRAgXoBHzesX - 2017/3/23 22:51:57 - solsKydtnnYnj - 2017/3/23 22:51:56 - pScNkqRyBj - 2017/3/23 22:51:54 - CmAGvPnmNTJpO -

Pretraga

Sponzori